Het verhaal van: Petra van Nijnatten - Vrijwillig Buddycoach

“Wij gaan voor een betere kwaliteit van leven voor onze cliënten”

Hoe ben je bij Surplus terecht gekomen?

“Sinds 2016 ben ik vrijwilliger bij Surplus. Ik meldde mij aan als buddy, maar toen mij de functie van Buddycoach werd aangeboden, sprak mij dat direct aan en mijn werkervaring bleek daar ook heel erg goed bij aan te sluiten. Ik had voorheen een uitdagende leidinggevende functie waarin ik verantwoordelijk was voor een team bij een commercieel bedrijf. Nu ben ik circa 8 uur per week vrijwilliger bij Surplus. Het is ontzettend leuk werk, waarmee ik een bijdrage lever aan de maatschappij en veel waardering ervaar. De kennis, vaardigheden en levenservaring die ik in het verleden heb opgedaan kan ik hier erg goed gebruiken en inzetten voor mijn coachactiviteiten.”

Wat zijn je werkzaamheden?

“Ik zorg er samen met mijn collega’s voor dat onze buddy’s de cliënten van Surplus zo optimaal mogelijk kunnen begeleiden en helpen.

Om dit voor elkaar te krijgen geef ik met z’n tweeën een paar keer per jaar een Buddytraining. Daarbij worden in 4 dagdelen de basisvaardigheden, waaronder communicatie, hulp bieden en ethiek, worden getraind. Deze training is door Petra de Kramer, de consulent Welzijn die ik ondersteun, opgezet en zij en ik hebben we hem in de loop der tijd verder ontwikkeld naar aanleiding van de feedback en wensen van de deelnemers. Ik ben met name trots op deze training, omdat hij er voor zorgt dat we doelgericht hulp kunnen bieden.

Daarnaast voer ik vooral veel persoonlijke gesprekken en organiseren we samen bijeenkomsten waarin we onze buddy’s bijvoorbeeld de mogelijkheid bieden ervaringen uit te wisselen. En ik ben een sparringpartner bij vragen of problemen.

Tenslotte bestaat een groot deel van mijn werkzaamheden uit het voeren van intakegesprekken met potentiële cliënten, het voeren van matchgesprekken tussen cliënt en buddy en het volgen van het buddytraject nadat de match tot stand is gekomen. Ik voer tussentijdse evaluatiegesprekken en doe aan het eind van het traject ook de slotevaluatie.”

Welke uitdagingen heb je?

“Ik zie altijd verbetermogelijkheden, dat zit nu eenmaal in mij. Ik werk nu bijvoorbeeld aan een verdieping van de Buddytraining, die er op gericht is om ziektebeelden en hulpvragen nog beter te herkennen en er mee om te leren gaan.”

Waarom werk je graag bij Surplus?

“Als vrijwilliger ben je écht een onderdeel van het team. Er wordt naar me geluisterd en ik word geholpen om mijn werk zo goed mogelijk uit te voeren. Ik word gesteund, gemotiveerd en gewaardeerd en ik krijg de middelen tot mijn beschikking om mijn werk zo goed mogelijk te doen.”

Ook vrijwillig medewerker worden?

Lijkt het je ook iets om Buddycoach te worden? Klik dan hier en neem contact op voor meer informatie of meld je aan.

Bel me terug

Laat uw gegevens achter en wij bellen u binnen 1 werkdag terug.

    * Verplicht in te vullen