Het verhaal van: Liesbeth van Oeffelen - Vrijwillig Gastvrouw Ontmoetingsplein locatie Elisabeth

“We krijgen veel terug voor de aandacht die we geven”

Wie ben je en waar werk je bij Surplus?

“Mijn naam is Liesbeth van Oeffelen en sinds oktober 2017 werk ik als gastvrouw bij de dagbesteding op het Ontmoetingsplein van het Elisabeth.

In 2016 stopte ik met mijn werk in het bedrijfsleven. Ik heb altijd al bewondering gehad voor mensen die belangeloos iets voor een ander doen. Door de ervaring van mijn ouders met het Elisabeth wist ik welke richting ik op wilde. Locatie Elisabeth, het oude Breda, sprak hen en mij erg aan. Ik twijfelde wel even: ik wil zeker geen betaald werk in gevaar brengen. Maar Geer en Goor gaven de doorslag. Door hun tv-programma begreep ik dat ik iets kon betekenen voor onze oudere medemens.”

Wat houdt het werken als gastvrouw in?

“Op het Ontmoetingsplein zijn bewoners én mensen van buiten welkom. De laatsten komen hier om onder de mensen te zijn en mantelzorgers te ontlasten. Er gebeurt van alles, bijvoorbeeld koersbal, gym en bloemschikken. Tegen een kleine bijdrage kan iedereen meedoen. Ik zorg voor de koffie en thee, onderneem activiteiten met de bewoners, geef aandacht en zorg ervoor dat de bewoners zich welkom en fijn voelen bij ons.”

Hoe omschrijf je de cultuur van Surplus?

“De begeleiders Ontmoetingsplein zijn verantwoordelijk voor het Ontmoetingsplein. Er heerst een bijzonder goede sfeer en de bezokers zijn erg tevreden. We werken ook met heel jonge vrijwilligers en stagiaires. Het is mooi om te zien hoe zij met ouderen omgaan. Vanaf het moment dat ik hier begon, bleek het juiste gevoel er te zijn.”

Wat maakt je werk zo bijzonder?

“Twee keer per week doen we geheugentraining.  We doen woordspelletjes, zoals spreekwoorden afmaken. Iemand vulde: ‘Zoals het klokje thuis tikt…’ aan met ‘… zo tikt het overal’. Ik denk dan: ze heeft nog gelijk ook! Als je vergeetachtigheid positief benadert, kan dat het leven ook simpel maken. We krijgen veel terug voor de aandacht die we geven. Daardoor gaan we met een goed gevoel naar huis. Vrijwilligerswerk in de ouderenzorg was voor mij een goede keuze!”

Ook vrijwillig medewerker worden?

Lijkt het je ook iets om met ouderen aan de slag te gaan? Klik dan hier en neem contact op voor meer informatie of meld je aan.

Bel me terug

Laat uw gegevens achter en wij bellen u binnen 1 werkdag terug.

    * Verplicht in te vullen