Het verhaal van: José Burgerhout, vrijwillig teamleidster Pluspunt de Wisselaar

Ontmoet José: vrijwillig medewerker op Pluspunt de Wisselaar in Breda Noord, vanaf het allereerste begin. José is na 11 jaar niet meer weg te denken op het Pluspunt. “Mijn dag is goed als ik een lach zie bij onze bezoekers, al is het maar een glimlach. Daar doe ik het voor”.

Wat was je motivatie om vrijwilligerswerk te gaan doen?
“Het begon allemaal 11 jaar geleden. Ik woonde in het appartementencomplex boven het toekomstige Pluspunt en alle bewoners werden uitgenodigd op een bijeenkomst om mee te denken over het opzetten van ‘t Pluspunt. Ik was meteen enthousiast, samen met een andere bewoonster en wij werden direct vrijwillig medewerkers.” José heeft meegedacht én geholpen bij de opstart, van nadenken over wat de behoeftes uit de wijk zijn tot materialen aanschaffen voor activiteiten. Na een jaar werd het tijd om verder te bouwen. “En dat zijn we gaan doen: op zoek naar vrijwilligers in de wijk en activiteiten opzetten op basis van behoefte van wijkbewoners. Dat groeide uit tot zoveel moois!”

Waar bestaan je werkzaamheden uit?
“Ik werk als vrijwillig teamleidster. De vrijwilligers die hier werken kunnen met al hun vragen terecht bij mij. Ik ben blij dat ik hun praatpaal kan zijn en hen zoveel mogelijk vertrouwen kan geven. Daarnaast ben ik regelmatig in ’t Pluspunt zelf te vinden en help ik ook mee met activiteiten. We proberen zo veel mogelijk vraaggericht te werken, maar eigenlijk is het belangrijkste: luisteren. Bezoekers kunnen hier hun verhaal kwijt. Je hoort soms veel ellende, maar er zijn ook veel leuke spontane verhalen. Dan merk je ook dat er veel eenzaamheid is. Daarom vinden we dat luisteren zo belangrijk, dat is ook de reden dat we altijd met twee vrijwilligers tegelijk werken, zodat je altijd voldoende aandacht kan hebben voor het gesprek.

Wat maakt jou trots in jouw vrijwilligerswerk?
“We staan ook open voor vrijwilligers die wat meer begeleiding nodig hebben. We hebben al heel wat vrijwilligers gezien die heel onzeker binnen kwamen en opbloeiden in het Pluspunt. Dat maakt mij een trots mens.”

Wat is het leukste of meest bijzondere wat je meegemaakt hebt?
“Soms kom je voor een moeilijke opgave te staan. Zo kwam er een keer een echtpaar, waarbij de vrouw mantelzorger was en zwaar overbelast. Haar man wilde echter niets doen en zijn vrouw was ten einde raad. We maakten kennis en in eerste instantie wilde de man ook echt niets. Ik heb wat vertelt over de activiteiten, waar we koffie dronken en waar we aten en heb hen de ruimte laten zien. En tot slot vertelde ik over de Koersbal die we wekelijks hebben: dat was een schot in de roos. In eerste instantie kende hij het niet, maar het paste perfect bij hem. En hoe toevallig is het dan ook dat precies de vrijwilliger betrokken bij de koersbal dichtbij deze man woont. De man gaf na een paar keer aan, ik kan wel met hem meelopen hoor. Yes, denk ik dan! Hier hebben we iets moois kunnen bereiken.”

Wat zou je nog willen bereiken?
“We hebben al zoveel mooie dingen bereikt. Een vol activiteitenprogramma met activiteiten voor zo’n laag mogelijk prijsje. Daarnaast wordt er drie keer per week gekookt, op maandag, woensdag en vrijdag en komen mensen samen eten in ’t Pluspunt. En dat uitbreiden zou nog wel een grote wens zijn: elke dag koken voor de mensen die die in de wijk nodig hebben! Gezellig samen aan tafel voor nog minder eenzaamheid.”

Waarom raad je iedereen aan ook vrijwilligerswerk te gaan doen?
“Om verschillende redenen: het onder de mensen blijven, persoonlijke contacten aangaan, en je krijgt er zoveel voldoening voor terug! Iedereen kan zijn hulp aanbieden, we hebben altijd wel een plekje wat past. We kijken zoveel mogelijk naar de mens in het plaatsen van vrijwilligers. En dan ontstaan er ook nog mooie ontmoetingen en vriendschappen. Er worden zelfs vakanties samen geboekt. En dat is zo bijzonder.”

Ook vrijwilliger worden in ’t Pluspunt?
Op maandagmorgen en vrijdagmorgen zoeken we nog gastvrouwen (of heren) die helpen met koken en uitserveren van het eten in ’t Pluspunt. Om de week helpen is ook al fijn.

Heb je een ander talent? Of een leuke hobby die je graag deelt? Wij gaan graag met je in gesprek! Neem contact op met José: jose.burgerhout@surplus.nl. En hopelijk zien we elkaar snel!

Bel me terug

Laat uw gegevens achter en wij bellen u binnen 1 werkdag terug.

    * Verplicht in te vullen