Het verhaal van: Joke Visser, vrijwillig medewerker Vuchterhage

Joke is inmiddels niet meer weg te denken op Vuchterhage. En niet omdat ze overal zichtbaar is op de locatie, maar juist door wat zij ‘onzichtbaar’ betekent voor bewoners. Want haar bijdrage is ontzettend waardevol!

Kleine geluksmomentjes
Joke begon in 2018 met vrijwilligerswerk. Ze begon met ondersteuning bij activiteiten en heeft zich tijdens de corona pandemie ook nog lang ingezet als bezoekersregisseur. Maar waar Joke’s hart echt sneller van gaat kloppen zijn kleine geluksmomentjes, die zij het meest ervaart wanneer zij individueel als buddy werkt.

Wat houdt dat dan in? Joke vertelt erover: “Na een tijdje op Vuchterhage, werd mij gevraagd of ik een bewoner wilde gaan bezoeken. Een man die niet veel wilde. We hebben kennisgemaakt en er was meteen een klik. Ik merkte al snel dat hem naar buiten krijgen een lastige zaak was, maar voetbal, dáár ging zijn hart sneller van kloppen! Dus wat wij samen doen? Voetbal kijken, en dat is echt heel gezellig!”

Begeleiding van een vrijwilligerscoördinator
Petra van Aert is vrijwilligerscoördinator op Vuchterhage en is contactpersoon voor Joke. Petra: “Het is zo mooi om te zien hoe Joke iedereen in zijn of haar waarde laat. Zij laat iedereen die zij ontmoet gezien en gehoord voelen, ze neemt de tijd en luistert. Daar krijg je een heel bijzondere band voor terug en dat is prachtig om getuige van te mogen zijn.”

In de praktijk komen ook wel eens andere dingen voor. Joke: “Doordat mensen ouder worden en achteruit gaan, kan ook het gedrag veranderen. Soms is het een uitdaging hiermee om te gaan en erg hard werken. Maar met de begeleiding van Petra en andere collega’s komen we hier altijd samen aan uit. We bekijken samen wat er handig om te doen en als het echt niet meer past, krijg ik een andere bewoner toegewezen. Je grenzen bewaken is in die zin zeker belangrijk, zo houd ik plezier in mijn vrijwilligerswerk!”

Joke-donderdag!’
Joke heeft veel mooie verhalen om te delen. Zo begeleidt Joke ook een dame op Vuchterhage. Deze bewoonster zit op donderdag om kwart voor 10 al te wachten op ‘Joke-donderdag’, zoals zij het zelf noemt. Samen gaan ze op pad, gezellig naar het plein dat vlakbij is. Iedere keer weer een uitje waar door beiden naar uit gekeken wordt!

Joke voegt hier aan toe: “Voor mezelf heb ik het gevoel dat ik iets goeds doe. Je hebt alle aandacht voor die ene persoon. Je leert iemand goed kennen en weet goed wat iemand wel en niet wil of leuk vindt. Je maakt unieke momenten mee, en bent onderdeel van die kleine geluksmomentjes. Mooier kan het niet, toch?!”

Vrijwilligerswerk op Vuchterhage
Lijkt het jou ook leuk om een bewoner te bezoeken op Vuchterhage? Met een uurtje per week of per twee weken kan jij al iets betekenen! Neem hier contact over op met vrijwilligerscoördinator Petra van Aert, door te mailen naar petra.vanaert@surplus.nl of bel of app naar: 06 39 00 35 51.

Bel me terug

Laat uw gegevens achter en wij bellen u binnen 1 werkdag terug.

    * Verplicht in te vullen