Sander werkte in de elektronica, nu in de zorg
‘Gewoon doen. Surplus is een warme en veilige organisatie.‘

Sander van Bree (45) werkte 20 jaar lang in de elektronica. Op een gegeven moment begon het te borrelen. “Je hoort steeds hoeveel mensen er nodig zijn in de zorg. Het is zinvol werk en ik wilde graag iets terug doen voor de maatschappij.” Via via kwam hij bij Surplus terecht en waagde de sprong. Nu is hij leefbegeleider bij woonzorgcentrum deBreedonk.
Nieuwe dingen in eigen tempo aanleren
Als leefbegeleider ondersteunt Sander bewoners bij activiteiten als opstaan, wassen, aankleden en eten. Maar de echte opgave is: oog hebben voor de behoeften, verlangens en talenten achter iemands kwetsbaarheid. Er is geen specifieke vooropleiding nodig om leefbegeleider te worden. Wel een hart voor de zorg. Sander volgde de cursus om Algemeen Dagelijkse levensverrichtingen (ADL) uit te kunnen voeren. Ook heeft hij met zijn nieuwe team de opleiding Sociale Benadering doorlopen. Daarnaast leert hij vooral in de praktijk: “Ik krijg bij Surplus de ruimte om nieuwe dingen in mijn eigen tempo te leren. Als ik ergens onzeker over ben, staan mijn collega’s voor mij klaar. Het wassen van mensen vond ik bijvoorbeeld best spannend omdat ik dat nog nooit gedaan heb. Daarom deed ik dat eerst samen met een collega.”
Er zijn voor de bewoners
Als leefbegeleider werk je volgens de Sociale Benadering. “Je bent er in de eerste plaats voor de bewoners. Niet alleen voor de ADL-taken, maar juist ook voor die sociale kant. Dat vind ik er zo mooi aan. Ik kijk naar wie ik als mens voor me heb. Voelt iemand zich eenzaam? Dan ga ik er wat vaker naar toe. We praten met elkaar over vroeger, soms doen we een spelletje. Of we gaan naar buiten, op bezoek bij vrienden of familie. Het is maar net waar de bewoner behoefte aan heeft.”
Tekst gaat verder onder de foto’s



Sociale benadering begint met luisteren
Een luisterend oor bieden is dan ook een belangrijk onderdeel van Sanders taken: “Er is bijvoorbeeld een bewoner die het beginstadium van dementie heeft. We praten daar regelmatig over. Bij vragen kijken we samen of er een oplossing is. Soms kan ik die zelf bieden en soms kijk ik of het netwerk of de organisatie iets kan betekenen. Deze bewoner neemt nog heel graag aan allerlei activiteiten deel, ondanks dat ze soms verward is. Dan vraag ik haar of ze het fijn vindt als ik even meeloop. Een klein gebaar, maar voor mevrouw betekent het veel.”
Gewoon doen!
Sander heeft in elk geval geen spijt van zijn carrièreswitch. Tegen alle mensen die hetzelfde overwegen : “Het is hartstikke leuk. Als je twijfelt; hak die knoop door en ga het gewoon doen. Surplus is een warme en veilige organisatie om deze switch te maken.”