Maak kennis met Quennie Paniagua: ‘als verpleegkundige in het Mobiele team kun je betekenis geven’
Verpleegkundige Quennie Paniagua werkte zeven jaar op woonzorgcentrum deBreedonk. Omdat ze graag meer flexibiliteit wilde, stapte ze over naar het flexteam. Ze twijfelde geen moment toen haar manager haar vroeg naar het Mobiele team te gaan. Dit team legt de basis voor de Sociale Benadering, wat bij Surplus de nieuwe manier van werken wordt. Het Mobiele team neemt de diensten over van collega’s die op Experience gaan. “Je hebt door de Sociale Benadering veel meer contact met de mensen. Dat vind ik mooi.”
Balans tussen zorg en welzijn
“Als verpleegkundige keek ik voorheen vooral naar de medische kant. Je verleende zorg, gaf medicijnen en ging weer door. Je zag vooral het ziektebeeld van een bewoner. Bij Sociale Benadering zoek je de balans tussen zorg en welzijn. We kijken nu meer naar de mens als individu. Wat is zijn of haar levensverhaal, wat vindt iemand belangrijk, waar geniet hij of zij van?”
Het verschil maken
“Vroeger zaten mensen nogal eens eenzaam op hun kamer te wachten totdat er weer een dag voorbij was. Door iemand echt te zien en wensen en behoeften serieus te nemen, kun je het verschil maken. Heeft meneer altijd piano gespeeld of is mevrouw graag buiten? Ging iemand graag ergens een kopje koffie drinken? Dan kijken we samen met de zorg, maar juist ook met het netwerk rond de bewoner of we dat weer terug kunnen brengen. Zo kunnen we samen het verschil maken en het leven meer betekenis geven.”
Met een eigen team op verschillende locaties
De nieuwe manier van werken wordt locatie voor locatie ingevoerd. Het vaste team gaat daarvoor vijf weken op Experience. In die tijd neemt het Mobiele team de taken over. “Dat betekent dat je met je eigen team vijf weken vanuit één locatie werkt. De Sociale Benadering begint dan al met kleine stappen. We maken een praatje, leren we bewoners kennen en ontdekken wat voor hen belangrijk is. Onze scholing en ervaring helpt om dit op een waardevolle manier te doen.‘’
Zelf je rooster bepalen
“Het is leuk om op verschillende locaties te werken, je ziet er altijd weer iets nieuws. Je leert bewoners in vijf weken ook echt kennen. Tegelijkertijd vind ik het fijn om samen te werken in een team. Net als bij het ‘gewone’ flexteam werk je niet op vaste dagen. Je geeft zelf aan wanneer je beschikbaar bent en of je een korte of lange dienst kunt draaien. Ik heb een contract voor 24 uur per week en ben op woensdag vrij. Dat is handig voor mijn dochter van 8. De andere dagen rooster ik zelf in. Daar horen natuurlijk ook de weekenddiensten bij. Kom ik in een week een keer niet aan 24 uur? Dan heb ik drie maanden de tijd om de min-uren in te halen. Zo zijn werk en gezin goed te combineren. Ik kan het iedereen aanraden!”
21-11-2024