Maak kennis met Hellen en Judith - Werken in de wijkverpleging
“Je bouwt een band op met mensen”
Hellen Burgers (36) en Judith Kouters (37) zijn beiden wijkverpleegkundige in Zevenbergen en sturen ieder een wijkteam aan. Naast hun coördinerende en administratieve taken, leggen ze dagelijks ook een aantal huisbezoeken af.
Je hebt elkaar wel nodig in het team
De verzorgenden in het wijkteam hebben een vaste route en starten ’s morgens zelf hun werk op. Binnen het team is veel contact, onderling maar ook met de wijkverpleegkundigen: “Als verzorgende werk je zelfstandig. Toch heb je elkaar wel nodig, om te sparren of bij te springen. De mensen in het team zijn de oren en de ogen van de wijkverpleging. Signaleren zij dat de zorgbehoefte verandert, dan komt de wijkverpleegkundige in actie”, zegt Hellen.
Anders dan de verzorgenden hebben Hellen en Judith geen vaste route. Wel reserveren ze de ochtenden vaak voor een aantal huisbezoeken. Hellen: “Dat verschilt van dag tot dag. Bij sommige cliënten komen we wekelijks vanwege de complexere zorgvraag. Bij nieuwe zorgaanvragen doen wij het eerste bezoek.”
Contact met cliënten is het mooiste
Soms is die zorgvraag duidelijk, bijvoorbeeld als iemand net uit het ziekenhuis komt. Het komt ook regelmatig voor dat er geen duidelijke indicatie is. Om te bepalen welke zorg er nodig is, kijken de wijkverpleegkundigen bij zo’n eerste bezoek heel breed naar de cliënt: “Doet iemand zelf de deur open? Hoe ziet het er binnen uit; is het opgeruimd of ligt er nog veel vaat of ongeopende post? Als er foto’s aan de wand hangen, gebruiken we dat om een gesprekje te beginnen. Zo ontdekken we hoe het cognitief met iemand gesteld is”, vertelt Judith.
Hellen vult aan: “Daarnaast moet je de mimiek kunnen lezen. Soms vertellen mensen iets, maar zie je aan het gezicht dat het niet helemaal klopt. We laten mensen ook vaak een kopje thee zetten. Dan kijken we of dat nog lukt en hoe ze zich bewegen.” Dat contact met haar cliënten vindt Hellen het mooiste aan haar werk: “Doordat je regelmatig bij mensen thuis komt, in hun privéomgeving, kun je echt een band opbouwen. En je komt overal: of iemand nu in een sociale huurwoning of in een chique villawijk woont, iedereen kan zorg nodig hebben.”
Tekst gaat verder onder de foto’s
Je inleven en creatief zijn
Dat herkent Judith: “Het is overal anders achter de voordeur, geen huishouden is hetzelfde. Je moet je in dit werk kunnen inleven. Bij de een kun je met een grapje gemakkelijk iets bereiken, bij de ander blijf je juist zakelijker. Je hebt diepgaande gesprekken, met de cliënt, maar ook met een mantelzorger. Daarnaast moet je vaak een beetje creatief zijn, zelfs met iets kleins kun je een groot verschil maken. Neem de grijpstok die veel mensen die al in huis hebben om dingen op te kunnen rapen. Dan laat ik zien hoe ze deze kunnen gebruiken om hun ondergoed aan te trekken; iets waar ze zelf niet zomaar op zouden komen. Zo’n simpele tip draagt enorm bij aan de zelfredzaamheid.”
Direct schakelen bij ‘niet- pluis gevoel’
De wijkverpleegkundigen hebben korte lijnen met de verschillende huisartsen en andere disciplines als ergo, fysio en Wmo. Judith: “Bij concrete vragen, maar ook bij een ‘niet-pluis gevoel’ kunnen we direct schakelen. Dat werkt twee kanten op. Een huisarts vraagt ons ook regelmatig of wij eens langs willen gaan bij een cliënt.”
Mantelzorgers weten de wijkverpleegkundigen eveneens te vinden. Dat geldt zowel voor mantelzorgers van bestaande als nieuwe cliënten: “Soms gaat dat van mond op mond, via andere mantelzorgers. We hoeven niet altijd direct in actie te komen, het kan al genoeg zijn als mensen hun verhaal kwijt kunnen. Of zijn ze geholpen met wat telefonisch advies.”
Dankbaar werk
Het werken als wijkverpleegkundige is volgens Judith en Hellen dan ook heel dankbaar. Daarnaast zijn ze blij met de vrijheid die ze hebben in hun functie. “We bepalen zelf onze agenda. Surplus is ook een organisatie waar veel mogelijk is; er is altijd ruimte voor eigen inbreng of om iets nieuws te proberen. Bovendien wordt er met je meegedacht om het werk leuk en uitdagend te houden, terwijl er ook veel aandacht is voor een goede balans tussen werk en privé.”
Aan de slag bij Surplus
Wil je een dagje meelopen of heb je nog vragen? Bel, app, sms of mail dan Marlous van der Mark, recruiter bij Surplus: 06 – 22 98 77 69, werken@surplus.nl.