“Je leert bewoners echt kennen – en bepaalt zélf je rooster" – Femke, verpleegkundige Mobiele team Sociale Benadering over haar werkplezier

Na een uitstapje naar het onderwijs vond verpleegkundige Femke haar plek terug in de zorg – en hoe! In het Mobiele team Sociale Benadering voelt ze zich helemaal op haar plek: “We kijken écht naar wat iemand wil en kan. Dat maakt het werk zo waardevol.”

Weer terug naar de zorg

Femke Tempelaars werkte een aantal jaar in de thuiszorg, maar maakte een kort uitstapje naar het onderwijs. Toen ze bij een bezoek aan het ziekenhuis zorgmedewerkers aan het werk zag, verlangde ze terug naar de zorg. Ze solliciteerde op de vacature voor verpleegkundige bij het Mobiele team Sociale Benadering. Daar heeft ze haar plek weer helemaal gevonden.

Zelf je rooster bepalen

Het Mobiele team Sociale Benadering neemt de diensten over van Surplus collega’s die de training Sociale Benadering volgen. Deze training Sociale Benadering wordt per woonzorglocatie gegeven. De collega’s in het Mobiele team vullen samen de roosters in en houden daarbij rekening met elkaar. Zo kun je om 7.00 uur starten met de ochtenddienst, maar ook om 9.00 uur als dat beter past bij de thuissituatie. “Wil je een keer een lang weekend weg, dan rooster je jezelf niet in op die dagen. Ook stem je samen af wie er werkt tijdens de feestdagen. Sommigen vinden het fijn om dan vrij te zijn, anderen kunnen de onregelmatigheidstoeslag goed gebruiken en werken juist graag. Tussen iedere vijf weken waarin je met het mobiele team aan de slag bent, heb je een aantal weken waarin je zelf kiest waar je werkt.”

Je leert de bewoners echt kennen


Femke ging zelf ook naar de training Sociale Benadering: “Dat zette mij wel aan het denken, bijvoorbeeld over hoe ik later zelf verzorgd wil worden. Je gaat hierover met bewoners in gesprek. Je vertrekt altijd vanuit wat een bewoner wil en kan. Wat vinden ze belangrijk, wat is hun levensverhaal. Je doet dat bewust en tegelijkertijd gaat het ook vanzelf. Zeker bij de één op één momenten komen de verhalen los. Voor bewoners is het fijn om hun verhaal te delen, maar het werk wordt ook veel leuker als je mensen leert kennen. Sommige momenten zijn extra bijzonder. Zo is een van de bewoners groot fan van Corrie Konings. Toen ik die muziek opzette, zong ze alle nummers mee. Ook andere bewoners haakten aan, het werd één groot feest.”

Planningen en protocollen zijn volgend aan bewoners

De planning is er wel, maar we laten ons vooral leiden door wat een bewoner nodig heeft. “Is een bewoner om 6.00 uur wakker en wil hij of zij uit bed? Dan help ik met aankleden, ook al is dat niet de ‘taak’ van de nachtdienst. Of neem een advocaatje: sommige mensen kunnen daar echt van genieten. Die kregen bewoners voorheen alleen in het weekend. Als een bewoonster nu op maandagmiddag zegt dat ze er zo’n zin in heeft, dan geef ik dat met veel plezier. Lekker toch!”

De ideale combinatie Tijdelijk werk, blijvende impact

Als iedereen eind 2026 op alle zorglocaties volgens Sociale Benadering werkt, zit het werk van het Mobiele team erop. Daarna kun je ervoor kiezen om te werken bij het flexbureau, of bij een locatie waar je het heel erg naar je zin had.

Tot die tijd spant Femke zich samen met haar collega’s in om de Sociale Benadering tot een succes te maken: “Dit team is voor iedereen nieuw. Alle collega’s zijn ontzettend gemotiveerd. Het is voor mij ook de ideale combinatie: flexibele werktijden, de uitdaging van steeds weer een nieuwe locatie, maar toch werken in een hecht team. Bovendien is Surplus een heel fijne werkgever, waar je veel kansen en mogelijkheden krijgt.”

Samen bouwen we aan de Sociale Benadering

Surplus werkt volgens het gedachtegoed van Sociale Benadering. Dit gedachtegoed stelt de mens centraal, niet de kwetsbaarheid. Dit vergroot de kwaliteit van bestaan. Per woonzorglocatie volgen alle medewerkers hiervoor de training Sociale Benadering.

Whatsapp

Bel me terug

Laat uw gegevens achter en wij bellen u binnen 1 werkdag terug.

    * Verplicht in te vullen