Het verhaal van Naqib - Basisarts

“Surplus hielp me heel goed om in Nederland als arts aan de slag te kunnen.”

Naqib Niazi, 30 jaar, rondde in 2017 zijn opleiding Geneeskunde af in Afghanistan. Begin 2018 kwam hij naar Nederland om samen met zijn vrouw, die hier al woonde, verder aan de toekomst te bouwen. Maar om als gediplomeerd arts uit een niet EU-land in Nederland aan het werk te gaan is zo gemakkelijk nog niet. Toch is het Naqib gelukt. Met hard werken, veel doorzettingsvermogen en… een beetje hulp van Surplus. Zijn verhaal vertelt hij graag: “Ik wil andere artsen uit het buitenland laten zien dat het kan.”

Het begint met de taal
Om als arts te werken in Nederland heb je een BIG-registratie nodig. Dat begint met het leren van de Nederlandse taal. Naqib vertelt: “Ik ben in Afghanistan al begonnen met voorbereiden. Nederlands is een erg moeilijke taal en voor je visum en inburgering moet je ook al een bepaald niveau hebben. Als arts heb je taalniveau B2/C1 nodig. Dat is bijna zoals je je moedertaal beheerst. Als je daar niet vooraf al mee begint, lukt het bijna niet.”

BIG-registratie: een uitgebreid traject
Na eenmaal in Nederland nog zo’n 1,5 tot 2 jaar met de taal bezig te zijn geweest, kon Naqib in 2020 beginnen met zijn BIG-registratie. Met de start van dit traject mocht hij ook in de zorg gaan werken. Naqib: “Ik ging aan de slag als IG-verzorgende. Na een maand of 8 kwam ik via een uitzendbureau terecht bij Surplus. Ondertussen was ik druk met de verschillende toetsen in het BIG-registratie traject, met o.a. een algemene kennis- en vaardighedentoets (AKV), Nederlandse en Engelse taaltoetsen en kennis van de Nederlandse gezondheidszorg. Toen ik dat allemaal gehaald had, kwam ik in aanmerking voor de beroepsinhoudelijke toets, de laatste hobbel voor de BIG-registratie.”

Begeleiding van Surplus
Na aanmelding voor de inhoudelijke toets, moest Naqib ook klinisch werk gaan doen. Naqib: “Omdat ik al als IG-verzorgende werkte bij Surplus, diende ik een plan in bij mijn zorgmanager, waarbij ik mee zou gaan draaien in het artsenteam. Voor Surplus was een dergelijk traject ook iets nieuws, maar de reactie was positief. In juli 2022 begon ik officieel in het artsenteam. Met de basisarts die me begeleidde heb ik heel fijn collegiaal samengewerkt. In het begin observeerde ik vooral en deed ik administratieve taken, daarna ging ik ook artsenvisites lopen en meer medische beslissingen nemen.”

Team was als familie
Naqib merkte dat hij door de verschillen tussen Afghanistan en Nederland, veel dingen opnieuw moest doen. Gelukkig kon hij rekenen op veel steun en begrip vanuit het team. “Het team waarin ik terecht kwam, gaf me meteen een welkom gevoel. Ik werd door iedereen geholpen. De specialisten ouderengeneeskunde, collega basisartsen, ik heb van iedereen wel wat geleerd. Ze waren allemaal direct of indirect betrokken bij mijn traject en ze leefden enorm mee. Het voelde echt als een familie.”

Zorgen verminderd
Uit eigen ervaring en ook op basis van wat hij van anderen hoort, is het een zwaar traject om als gediplomeerd arts uit het buitenland in Nederland basisarts niveau te krijgen. Naqib vertelt hoe de samenwerking met Surplus het uiteindelijk gemakkelijker heeft gemaakt. “Zodra je je BIG-registratie begint, heb je veel onzekerheid. Word je wel geaccepteerd? Je hoort veel negatieve verhalen, wat mentale stress oplevert. Surplus nam een deel van deze onzekerheid weg door met mij in zee te gaan. Ook op financieel vlak heeft Surplus geholpen. Als ik het gehele traject naast mijn fysiek belastende werk als IG-verzorgende had moeten doen, was dat erg zwaar geweest. Doordat ik bij Surplus betaald mijn coschappen kon lopen, had ik de ruimte om het vol te houden. En ook kreeg ik letterlijk de ruimte: met een pasgeboren baby, kon het thuis nog weleens onrustig zijn. In de avonduren kon ik de artsenruimte gebruiken om te studeren. Aan alle kanten werden mijn zorgen verminderd.”

Toekomst
Op dit moment is Naqib in afwachting of hij de inhoudelijke toets heeft behaald. Daarna volgt nog een periode van coschappen. Waar Naqib zijn toekomst ziet? “Het leuke aan ouderenzorg is dat het heel afwisselend is, je komt allerlei ziektebeelden tegen. Toch hoop ik tijdens mijn coschappen ook nog ervaring op te kunnen doen op de Spoedeisende Hulp. Ik wil me in ieder geval 1 à 2 jaar verder ontwikkelen als basisarts, daarna ligt mijn eerste voorkeur bij orthopedie. Maar dat zou zomaar ook nog iets anders kunnen worden hoor.”

Inspiratie voor anderen
Naqib is zeker niet de enige buitenlandse arts die in Nederland verder wil met zijn vak en hiervoor het BIG-registratietraject moet doorlopen. Een Syrische arts richtte een digitaal platform op voor deze groep mensen, waar wel meer dan 100 artsen uit de hele wereld lid van zijn. Naqib was tijdens zijn traject ook lid van deze groep: “Het is een plek waar je elkaar vragen kunt stellen. We geven elkaar advies en delen ervaringen om het iets makkelijker te maken. Mijn ervaring is dat je heel veel stapjes goed moet doorlopen, wat soms ingewikkeld kan zijn. Ik wilde zelf mijn BIG-registratie behalen, maar de samenwerking met Surplus is een extra drijvende kracht geweest om er een succes van te maken. Hiermee kan ik ook weer anderen inspireren.”

Bel me terug

Laat uw gegevens achter en wij bellen u binnen 1 werkdag terug.

    * Verplicht in te vullen