Het verhaal van: Jan van Hassel, mantelzorgondersteuner

Dat je als mantelzorgondersteuner iets heel bijzonders mag en kan betekenen, dat kan Jan zeker beamen. Vorig jaar startte hij als vrijwillige mantelzorgondersteuner bij de gemeente Halderberge. En als het aan Jan ligt, stopt hij hier nog lang niet mee!

Wat is je motivatie geweest om vrijwilligerswerk te gaan doen?
“Ik heb jaren als kapper gewerkt en wist hierdoor dat ik goed overweg kon en goed in gesprek kon gaan met mensen. Dit wilde ik graag inzetten in vrijwilligerswerk als ik met pensioen zou gaan. Ik had me aangemeld bij Surplus als vrijwilliger en Tessa belde, mijn contactpersoon van Surplus. Er was een aanmelding binnen gekomen voor mantelzorgondersteuning en Tessa dacht dat het wel iets voor mij kon zijn. En zo kwam ik hier bij Toon terecht”, lacht Jan.

“Er was meteen een klik. We bleken elkaar zelfs van vroeger te kennen! Dat is het leuke als je in een dorp werkzaam bent waar je ook zelf opgegroeid bent. Inmiddels bezoek ik Toon wekelijks.”

Wat houdt het dan in, mantelzorgondersteuner zijn?
“Dat is heel verschillend” vertelt Jan. “Het belangrijkst is het ontlasten van de mantelzorger, door aandacht aan de partner te bieden. Zo kan de mantelzorger met een gerust hart even van huis weg of zelfs op vakantie. We gaan wel eens naar buiten, met een ander fiets ik op de duofiets, of we spelen een spelletje. En we hangen een hoop flauwekul op!” vult Toon lachend aan.

Wat heeft het jou gebracht?
“Het is zo mooi iets te kunnen betekenen tegen de eenzaamheid die je aantreft. Je moet elkaar even leren kennen, maar bouwt snel een band op. En wanneer ik dan iets positiefs kan brengen, ga ik met een voldaan gevoel naar huis. Voor mij was dit vrijwilligerswerk een schot in de roos, ik hoop dat er nog velen zullen volgen!”

Meer weten?
Lijkt het je ook iets om als mantelzorgondersteuner te gaan werken? Dit is in veel gemeentes mogelijk! Neem gerust contact op voor meer informatie via vrijwilliger@surplus.nl of telefonisch via 076-2082800.

Bel me terug

Laat uw gegevens achter en wij bellen u binnen 1 werkdag terug.

    * Verplicht in te vullen