Maak kennis met Anneke - Vrijwillig Buurtbemiddelaar

“Uitdagender dan dit wordt het niet!”

Aan het woord is Anneke de Jongh, vrijwillig Buurtbemiddelaar in de gemeenten Oosterhout, Geertruidenberg en Altena.

Hoe ben je bij Surplus terecht gekomen?

“Ik heb altijd gewerkt binnen de psychiatrie en toen mijn werkzame leven erop zat heb ik mij aangemeld als vrijwillig medewerker bij Buurtbemiddeling (BBM). Het leek mij een mooie en zinvolle uitdaging en ik heb de overtuiging zo nog iets te kunnen betekenen voor de maatschappij.”

Hoe ben je geholpen in je start als Buurtbemiddelaar?

“Ik en mijn mede buurtbemiddelaars werden zeker niet in het diepe gegooid. We kregen een driedaagse opleiding van een zeer gepassioneerde docent. Zijn passie maakte mij steeds nieuwsgieriger en enthousiaster. Ik bleek niet de enige te zijn hierin. We waren met 12 mannen en vrouwen,  een gemêleerd gezelschap, met en zonder ervaring in het ‘werken’ met mensen. Naast de theorie hebben we veel rollenspellen gedaan. Dit bleek later in de praktijk heel leerzaam te zijn. Tijdens de lunches werd er onderling veel met elkaar uitgewisseld. Na de 3 dagen kregen we allemaal een certificaat en sloten we de cursus succesvol af. Het was alles bij elkaar een hele inspirerende en goede cursus.”

En dan, aan de slag?

“Ja, toen begon het echte werk. Ik ging de eerste periode op pad met verschillende ervaren bemiddelaars. Dit is zeer nuttig geweest, omdat ik zo kon ik meekijken hoe eenieder de theorie in praktijk brengt. Daarnaast had ik voldoende tijd om mijn eigen stijl te ontwikkelen. Daarbij leerde ik ook in het eerste jaar alle vrijwillig buurtbemiddelaars kennen. Vier keer in het jaar hebben we een overleg/intervisie waarin je, als je dat wilt, een casus kunt inbrengen. Steeds weer leerzaam! Daarnaast worden er jaarlijks meerdere verdiepingstrainingen aangeboden, waarvoor je ook zelf met ideeën kunt komen. Tijdens de huidige Corona periode zijn ze gelukkig ook online te volgen, al is dat toch anders. Ik mis mijn collega bemiddelaars wel!”

Wat houdt het werk van een Buurtbemiddelaar in?

“Je bemiddelt altijd met z’n tweeën en bepaalt zelf wanneer het je uitkomt. Dat regel je samen met je medebemiddelaar. Dit geeft een fijn gevoel van vrijheid. Het bemiddelen op zich is altijd weer een verrassing. Dat maakt het ook zo leuk. De hulpvragers zijn van alle rangen en standen. Ik had vooraf nooit ingeschat dat er zoveel (verschillende) problemen waren. Ik had ze nooit kunnen verzinnen. Bij Buurtbemiddeling hoef je niet te rekenen op een saaie baan, want uitdagender dan dit wordt het niet! Beide partijen hebben al veel meegemaakt met elkaar. Voor ons ligt er de uitdaging om de buren te begeleiden om samen hun conflicten goed op te lossen; een prachtige kans die ik met beide handen aan grijp.

De buurtbemiddeling is voor mij een voltreffer, ik heb er nog geen moment spijt van gehad!”

Ook vrijwillig medewerker worden?

Lijkt het je ook iets om Buurtbemiddelaar te worden? Klik dan hier en neem contact op voor meer informatie of meld je aan. Of lees meer over Buurtbemiddeling.

Whatsapp

Bel me terug

Laat uw gegevens achter en wij bellen u binnen 1 werkdag terug.

    * Verplicht in te vullen