Pauline over haar baan als leefbegeleider bij Surplus

‘Mijn hele werkdag staat in het teken van de sociale benadering.’

Sociale benadering Pauline

Even voorstellen: Pauline Crugten – Akkermans (28). Na de hbo-studie toegepaste psychologie én de opleiding tot docent omgangskunde, ging ze aan de slag in het onderwijs. Ze gaf vijf jaar les op diverse mbo-opleidingen in Breda, maar miste een stukje waardering. De balans tussen de investering en wat je terugkrijgt voelde niet meer goed. Nu is dat compleet anders. Nu werkt ze als leefbegeleider in woonzorglocatie Elisabeth van Surplus. Een hele dankbare functie.

Sociale benadering: een nieuwe manier van werken

‘Samen met mijn collega’s met en zonder ervaring in de zorg zetten we in op een nieuwe manier van werken: de sociale benadering. Hoe kunnen we steeds meer denken vanuit de mens en steeds minder vanuit hun kwetsbaarheid? Stel, een nieuwe bewoner heeft diabetes. Ze heeft altijd slagroom bij haar toetje gegeten. Moeten wij dan op medische gronden tegen haar zeggen: bij ons kunt u dat toefje wel vergeten? Of wil je in de laatste fase van je leven vooral doen wat voor jou belangrijk is?

Persoonlijke aandacht

‘Vandaag is mijn werkdag vanaf zeven uur ’s ochtends tot half vier ‘s middags. En morgen heb ik een avonddienst. Je begint met de overdracht, de bijzonderheden van de vorige dienst. Vervolgens kijk ik wie er al wakker is. Bewoners die ondersteuning nodig hebben of bewoners die hun persoonlijk alarm hebben gebruikt, help ik eerst. Denk hierbij aan uit bed helpen, persoonlijke hygiëne en/of helpen aankleden. We laten iemand lekker liggen als diegene dat graag wil. ‘Natuurlijk moet je zorgen dat het dag-en-nacht-ritme niet omkeert, maar net zoals jij en ik vind je het soms lekker om uit te slapen of wat langer te blijven liggen’.  

Tekst gaat verder onder de foto’s

De behoeften van de bewoner centraal

‘In de sociale benadering staan de behoeften van de bewoner centraal, een voorbeeld uit de praktijk:

“Op onze afdeling woont een echtpaar, samen in één kamer omdat ze niet meer zelfstandig thuis kunnen wonen. Mevrouw wil graag een partner kunnen zijn voor haar man, vooral bij het opstarten van de dag: helpen met opstaan, aankleden, haar verzorgen, enzovoort. Samen met haar hebben we onderzocht hoe hier invulling aan te geven. Tijdens deze momenten voeren wij de handelingen uit die voor haar moeilijker zijn, terwijl zij bezig is met het uitzoeken van kleding voor haar partner. Zo blijft zij in haar sociale rol als partner, wat haar enorm opfleurt en een fijn gevoel geeft.”

De dag weer een beetje mooier

Nog een ander mooi voorbeeld: “Op onze afdeling woont een meneer die voorheen meerdere hobby’s had, waaronder biljarten. Na zijn komst naar onze locatie stopte hij echter met deze hobby. Door met hem in gesprek te gaan, ontdekten we dat zijn verlangen naar een potje biljarten nog steeds aanwezig was en miste hij het contact met anderen. We zijn daarom gaan onderzoeken hoe hier invulling aan te geven, iemand uit het netwerk gaat nu wekelijks met meneer naar de biljartclub. Op deze manier heeft meneer fijn contact met anderen, kan hij zijn hobby weer uitoefenen en hoort hij weer ergens bij doordat hij onderdeel is van de biljartclub. Zo maken we de dag van meneer weer een beetje mooier.”

Whatsapp

Bel me terug

Laat uw gegevens achter en wij bellen u binnen 1 werkdag terug.

    * Verplicht in te vullen